10 Mayıs 2018 Perşembe

Başımıza taş mı yağacak? The New Yorker dergisi "Kapitalizm, demokrasiye bir tehdit mi?" diye sordu

Geçtiğimiz günlerde Karl Marx'ın 200. yaşgünü vesilesiyle Marxism, komünizm ve insanlığın ortak geleceği konuları pek çok akademik ve entellektüel çevrelerde yeniden tartışmaya açılmıştı.

Kapitalizmin (ve dolayısıyla emperyalizmin) en büyük merkezi Amerika Birleşik Devletleri'nde çok uzun yıllardır ciddiyetle takip edilen fikir ve politika dergisi The New Yorker 14 Mayıs 2018 tarihli sayısında "Kapitalizm, Demokrasiye Tehdit mi Oluşturuyor?" sorusunu işte tam da bu sırada ortaya attı.



Kapitalist düzenin yarattığı gelir dağılımı bozukluğunun giderek rüşvet, yolsuzluk ve yozlaşma şeklinde hükümetlere yansımasının bir sonucu olarak dünyada yükselen otoriter rejimler masaya yatırılarak, NAZİ'lerin yükselişinin de böyle bir "yozlaşma" ile birlikte yükseldiği hatırlatıldı.

Merak edenler için haberin linki:

https://www.newyorker.com/magazine/2018/05/14/is-capitalism-a-threat-to-democracy

Yüzyıllardır kapitalizmin ve (aynı anda) demokrasinin şampiyonluğunu kimselere bırakmayan emperyalist merkezler, şu an için en azından akademik ve entellektüel ortamlarda, kapitalizmin bir sistem olarak kendi kendini yoketmekte olduğunu açıkça seslendirmeye başladılar.

Dünyanın halleri giderek tuhaflaşıyor hakikaten!