20 Şubat 2019 Çarşamba

Saray ve Diyanet'in yalanları boşuna: 31 Mart’tan sonra tufan!

Ekonomik veriler ve göstergeler, Sarayın ve Diyanet'in dışında bambaşka bir dünya olduğunu gösteriyor. Tüketici güveni son 10 yılın en düşük düzeyine geriledi. İşte Merkez Bankası, TÜİK, Standard&Poor's, Unicredit verilerine göre memleketin durumu...

Saray ve Diyanet'in yalanları boşuna:
31 Mart’tan sonra tufan!


  • Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre, özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu 2018 yılı itibariyle 210,6 milyar dolara, kısa vadeli kredi borcu da (ticari krediler hariç) 15,2 milyar dolara düştü. Yurt dışından sağlanan uzun vadeli kredi borcu 10,9 milyar dolar, kısa vadeli kredi borcu da 3,3 milyar dolar azaldı. Bir yıl içinde yapılacak olan anapara geri ödemelerinin toplamı ise 64,8 milyar dolar.

210.6 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 59,5’inin dolar, yüzde 34,9’unun avro, yüzde 4,2’sinin TL ve yüzde 1,4’ünün ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu görüldü. Kısa vadeli kredi 15,2 milyar dolarlık borcunun ise yüzde 43,9’unun dolar, yüzde 34’ünün avro ve yüzde 21,7’sinin TL cinslerinden oluşuyor.

  • Standard&Poor’s (S&P), bankalardaki batık kredi oranının önümüzdeki 12 ayda ikiye katlanarak yüzde 8 düzeyine geleceğine dair öngörüde bulundu. Kuruluşa göre Liradaki kayıp da önümüzdeki üç yıl boyunca sürecek.
  • İtalya’nın en büyük bankası Unicredit’in baş ekonomisti Erik Nielsen, Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı Avrupa Birliği ekonomisine ilişkin karamsar öngörülerde bulundu ve resesyona çok yakın olduğunu söyledi.
  • Türkiye İstatistik Kurumu ve Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Şubat'ta bir önceki aya göre yüzde 0,7 düşüşle 57,8 oldu. Endeks Ocak ayında 58,2 değerini almıştı.

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi Ocak ayında 77,1 iken, Şubat ayında yüzde 2,4 oranında azalarak 75,2 oldu. Genel ekonomik durum beklentisi endeksi (gelecek 12 aylık döneme ilişkin) Ocak ayında 76,5 iken, Şubat ayında yüzde 2 oranında azalarak 75 oldu.

  • Dün büyük marketlerde sebze, soğan, patates satışı 1 kilogramla sınırlandırıldı. Geçen hafta bu miktar 2-3 kilogram arasında değişiyordu. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, 31 Mart'ta düzenlenecek yerel seçimden sonra fiyatların yeniden artacağını ileri sürdü ve kuru soğanın 2019 yılı içinde 10 liraya çıkacağı tahmininde bulundu.
  • Erdoğan’ın seçildiği 2014 yılında Cumhurbaşkanlığı’nın 131 milyon lira olan proje büyüklüğü, beş yılda yüzde 2 bin 370 artışla 3 milyar 240 milyon liraya fırladı. Projeleri gerçekleştirmek için yapılan yıllık harcamalardaki artış da yüzde bin 164 oldu. Saray’ın dışında en çok yatırım yapan kurumlardan biri de Diyanet. Diyanet İşleri Başkanlığı, “eğitim” kapsamında 98,2 milyon lira yatırım yapacak. Diyanet, bu tutar ile yine birçok genel müdürlük, üniversite, başkanlık ve bakanlığı geride bıraktı.


Organize İşler 2 - SAZAN SARMALI filmini izle

TÜKETİCİ GÜVENİ ŞUBATTA 10 YILIN EN DÜŞÜK DÜZEYİNE GERİLEDİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen anket sonucu hesaplanan tüketici güveni Şubat’ta yüzde 0.7 düşüşle 10 yılın en düşük seviyesi olan 57.8’e geriledi. Endeks bu düzeyi –Ekim 2018’de görülen 57.6 dışında– en son küresel finansal kriz sonrası dönem olan 2009’da görmüştü.

TÜİK verilerine göre Ocak’ta tüketici güveni 58.2 düzeyindeydi. Endeksin son 15 yılda gördüğü en düşük düzey Kasım 2008’de 55.66 olmuştu. Bu dönemde endeks Şubat 2004’te ise tarihi rekor kırarak 98.7 puana yükselmişti.

TÜİK’in bugün açıkladığı verilere göre;

  • Ocak ayında 58,2 olan endeks Şubat ayında 57.8’e geriledi.
  • Hanenin maddi durum beklentisi endeksi 75.2’ye geriledi.
  • Genel ekonomik durum beklentisi endeksi 75.0’e geriledi.
  • İşsiz sayısı beklentisi Şubat’ta yüzde 3.1 düşüşle 59.0’a geriledi.
  • Tasarruf etme ihtimali endeksi Ocak’taki 18.3 düzeyinden yüzde 20.2 artışla 22.0’ye yükseldi.


Magazin Nostalji


Şükran Ay, Savaş'a sahne soyadını bıraktı

Gerçek bir dramın unutulmayan jönü: Yılmaz Zafer

Kaynanalar Dizisini Bir İntikam Duygusu Yarattı

Ergüder Yoldaş: Çöplükteki Mücevher

1972 yılında Türk pop müziğinin ışıldayan yıldızları

Hababam Sınıfı'nda Zeki-Metin gitti
yerine Tarık geldi

Yeşilçam'ın yıldızları hangi filmle ünlü oldu?

Cahide Sonku: Sefahattan sefalete kayan yıldız

Rolling Stones Şarkısı Erkin Koray'dan Çalıntı Çıktı
Asu Maralman KARİYERİ VE DİSKOGRAFİSİ Ayla Dikmen Seninle Sonsuza Kadar Rana & Selçuk Alagöz Biz Sizin Şarkılarınızla Büyüdük
Erol Evgin'in müzik dünyamıza girişi
Sami Hazinses: Elde var yine hüzün!
Dario Moreno'yu Nasıl Kaybettik?
Anılarda Kalan YEŞİLÇAM Magazin Nostalji: Barış Manço'nun 40 gün süren ilk evliliği James Bond'un İstanbul Anıları
Ömer Lütfi Akad: Türk sinemasının çehresini değiştiren adam Magazin nostalji: Tom Jordache öldüğü gün tüm Türkiye gözyaşı dökmüştü Magazin nostalji: Zeki Müren'in otomobili bile meşhur olmuştu
Magazin nostalji: "Turist Ömer Uzay Yolunda" filmi vizyona girerken
Fikret Hakan - Hümeyra nikahının öyküsü
Sımsıcak Yeşilçam Günlerinde Çekilmiş Çok Nadir Resimler
Yeşilçam'ın En Cömert Kadınları Ayhan Işık ve Sadri Alışık - Yılların yıpratamadığı dostluk
Emel Sayın ve David Younnes Evliliğinin Öyküsü
Küçük liseli kız Nilüfer nasıl yıldız oldu? Vahi Öz'ün son röportajı: Film koptu, kopuyor Yadigar Ejder Dosyası: Herkesin sevdiği "komik-kötü" adam